EPUAP_logo

Gmina
Kuźnia Raciborska

Zmarł Maksymilian Gołąbek, twórca ZPM „Maxpol” w Kuźni Raciborskiej

W imieniu swoim oraz Radnych Rady Miejskiej w Kuźni Raciborskiej, składam najszczersze wyrazy współczucia rodzinie po śmierci śp.  Maksymiliana Gołąbka.

 

Śp. Maksymilian Gołąbek był człowiekiem wyjątkowym, wizjonerem, który miał olbrzymi wpływ na losy Naszej Małej Ojczyzny. Mam nadzieję, że stworzony przez niego zakład MAXPOL nadal będzie rozsławiał Kuźnie Raciborską na całym świecie.  

Poniżej historia zakładu stworzonego przez śp. Maksymiliana Gołąbka.

„Rodzinną historię przetwórstwa mięsnego zapoczątkował Alfred Gołąbek , który zbudował swój pierwszy zakład w 1930 roku w Świętochłowicach, przejmując tradycję zawodu po swoim ojcu Janie. Firma, choć początkowo produkowała wyroby na niewielką skalę, prężnie się rozwijała i prosperowała do wybuchu II wojny światowej. Ciężkie lata okupacji a następnie socjalizmu przyniosły gwałtowne zmiany w koniunkturze Polski. Komunistyczny rząd zakazał prowadzenia prywatnej działalności i Alfred zmuszony był porzucić swe marzenia o prowadzeniu własnego zakładu.

Rozstanie z zakorzenioną w rodzinnej tradycji profesją było niemożliwe i w 1947 roku Alfred podjął pracę w należącej wówczas do rządu firmie – „Aprowizacja Zakładu Mięsnego przy Hucie Florian”. Prywatny rozwój rzemieślnictwa został zablokowany na wiele lat, jednakże próbę czasu przetrwały receptury i tajemnice rodzinnego fachu, które przekazywane z pokolenia na pokolenie stawały się jeszcze bardziej drogocenne.

Koniec lat siedemdziesiątych przyniósł nową nadzieję Polakom na posiadanie i prowadzenie własnego przedsiębiorstwa. Wieloletnie protesty społeczeństwa wymusiły na komunistycznej Polsce zniesienie „żelaznej kurtyny” dla rzemieślników i producentów. Sprzyjające zmiany gospodarcze postanowił wykorzystać Maksymilian Gołąbek – syn Alfreda. Za swój główny cel postawił spełnienie największego marzenia swego ojca o posiadaniu i samodzielnym zarządzaniu własnym zakładem przetwórstwa mięsnego. W 1978 roku kupił upadający zakład w Bytomiu. Zaledwie po kilku latach, dynamicznie rozwijająca się firma okazała się być niewystarczająco duża na zapotrzebowanie rynku. W międzyczasie rodzinne tradycje zostały przekazane młodszemu pokoleniu rodziny Gołąbek – synowi Maksymiliana – Jerzemu. W 1990 roku łącząc wspólne siły i doświadczenie postanowili wybudować od podstaw zakład w Kuźni Raciborskiej. Zakład w ciężkich czasach przemian ustrojowych dał pracę wielu mieszkańcom Kuźni Raciborskiej.

Kierując się spełnieniem surowych wymogów i technologią stworzyli jedną z najnowocześniejszych przetwórni na Śląsku. Od imienia seniora rodu otrzymał on swą nazwę  „Maxpol” i od tamtego czasu jest nieprzerwanie zarządzany przez rodzinę Gołąbek. Najwyższa jakość i smak produktów sprawiły, iż firma Maxpol zyskała wielkie zaufanie wśród klientów. Popyt na produkty firmowe nieustannie wzrastał i po zaledwie 4 latach nowo wybudowany zakład okazał się za mały na potrzeby rynku. Rodzinny interes rósł w siłę z roku na rok. Wysiłek włożony w rozwój przedsiębiorstwa został dostrzeżony nie tylko w Polsce ale i na arenie międzynarodowej. W 1997 roku zakład został wyróżniony pięcioma Złotymi Medalami na Światowej Wystawie Wyrobów Wędliniarskich w Mannheim a senior rodu – Maksymilian uhonorowany Ogólnopolskim Złotym Laurem za zasługi dla rzemiosła. W 1998 roku zdobywa pierwsze miejsce w konkursie „ Agroliga”.

Rok 1999 przynosi firmie zaszczytną i prestiżową nagrodę Teraz Polska a zarząd firmy podejmuje plany wybudowania większego przedsiębiorstwa, zdolnego spełnić zarówno zapotrzebowanie klienteli jak i wszelkie normy dostępne w tej gałęzi biznesu.

W 1998 roku Polska rozpoczęła zaawansowane negocjację o przystąpienie do Unii Europejskiej. Historyczne wstąpienie w jej szeregi dawało wielką szansę ekonomiczną dla przedsiębiorstw ale niosło też za sobą ogromną odpowiedzialność związaną z jakością wyrobów i technologią produkcji. W 1999 roku Ministerstwo Gospodarki wydało nakaz zamykania zakładów przetwórstwa mięsnego niespełniających norm unijnych. Ten rok okazał się także przełomowym dla firmy Maxpol, która ostatecznie podjęła decyzję o budowie nowego, nowoczesnego obiektu. I tak w 2001 roku został oddany do użytku pierwszy na Śląsku i w Polsce zakład mięsny spełniający wszelkie restrykcje Unii Europejskiej.

Dalsze lata firmy Maxpol były i są nadal serią sukcesów potwierdzających jej mocną pozycję w branży masarskiej. W 2002 roku jako pierwsza firma w województwie Śląskim zdobywa certyfikaty: HACCP, ISO 9001:2000 oraz DS. 3027 E:2002, gwarantujące możliwość eksportu swych produktów do wszystkich krajów Europy.

Odchodząc na emeryturę Maksymilian Gołąbek przekazał przedsiębiorstwo młodszemu pokoleniu.      Obecnie firma jest prężnie nadzorowana przez jego syna – Jerzego, który zwracając szczególną uwagę na technologiczny rozwój zakładu, nieustannie doskonali jakość i smak swych wyrobów.

W 2015 roku firma uzyskała certyfikaty : BRC Global Standard for Food Safety oraz FSSC 22000 The Food Safety Management System. Standard BRC Food integruje przepisy zawarte w normie ISO 9000 : 2008, w systemie HACCP oraz zasadach dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej GMP, GHP, definiując równocześnie wymogi, które muszą zostać spełnione, aby zapewnić bezpieczeństwo oraz wysoki poziom jakości wyrobu finalnego.”

 

 

 

Pogrzeb zmarłego 4 lutego śp. Maksymiliana Gołąbka odbędzie się 12 lutego br. o godzinie 11:00 w kościele pw. Św. Marii Magdaleny w Kuźni Raciborskiej.  

 

Burmistrz Miasta
Paweł Macha

 

 

 

Źródło: www.zpm-maxpol.com.pl
Zdjęcie: źródło/autor – www.nowiny.pl/ Bartosz Kozina 

 

Scroll to Top