EPUAP_logo

Gmina
Kuźnia Raciborska

14 Festiwal ŚLĄSKICH SMAKÓW w Rudach

16 czerwca 2019 roku przy Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach odbyła się 14 edycja Festiwalu Śląskie Smaki.

Organizatorem Festiwalu była Śląska Organizacja Turystyczna oraz Gmina Kuźnia Raciborska. Partnerami byli Miejski Ośrodek, Kultury, Sportu i Rekreacji w Kuźni Raciborskiej oraz Stare Opactwo w Rudach.

Piękna pogoda i pyszne jedzenie przyciągnęły miłośników kuchni regionalnej.

Podczas Festiwalu można było podziwiać zmagania kulinarne zgłoszonych drużyn w 4 kategoriach, które walczyły o Złoty Durszlak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków w swojej kategorii.

Wyniki konkursu kulinarnego:

Kategoria szkół gastronomicznych:

I miejsce: Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim – Drużyna I, która przygotowała: zupa z czosnku niedźwiedziego, Przepiórka faszerowana kiszoną kapustą i kaszanką, kaszotto z grzybami, sos piwny, karmelizowane warzywa, Ciasto niespodzianka z dodatkami.

II miejsce: Dziewczyny ze Śląska – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach, która przygotowała: Kołocz jabłkowy w nowoczesnym wydaniu: jabłko/wanilia/cynamon/mięta, Chłodnik z botwinki: botwinka/ogórek/pokrzywa, Królik w śliwkach: królik/śliwka/pietruszka.

III miejsce: Drużyna Zespołu Szkół Techniczno-Zawodowych z Piekar Śląskich, która przygotowała: Amuse-Bouche ze szpajzy cytrynowej z owocami i ziemią czekoladowo-orzechową, Piankowa zupa z modrej kapusty z chrupiącymi skwarkami i chipsami z jabłka, Karminadle z boczkiem, soczewicą, pieczone w tymianku, podane z różanymi kartoflami i pieczonymi burakami na occie balsamicznym i miodzie.

Kategoria amatorów:

I miejsce: Rudzanki z Rud, które przygotowały: Kreple z kartoflami, Rudzki żurek, Karminadle z filungiem z sosem z grzybów leśnych, młode kartofle, czerwone buraczki „po naszymu”.

II miejsce: Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku, która przygotowała: Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką, domowa nalewka np. rabarbarowa, Kluseczki z wątróbką na rosole, Karkówka duszona w sosie z kopytkowymi placuszkami i młodą kapustą zasmażaną.

III miejsce: Stowarzyszenie „Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka”, które przygotowały: Tatar z jelenia z żółtkiem przepiórczym, Zupa grzybowa z lanymi kluseczkami, Rolada z jelenia, młoda kapusta zasmażana z koperkiem, kotlety ziemniaczane.

Kategoria profesjonalistów:

I miejsce: Restauracja Leśna Perła z Rudzińca, która przygotował: Konfitowany boczek z hauskyzją chrzanową, Botwinka z przepiórczym jajkiem, Pierś i pieczeń z bażanta z kopytkami z pieczonego ziemniaka oraz z krupniokiem i czerwoną kapustą.

II miejsce: Drużyna Malinowego Dworu z Katowic, która przygotowała: Placek ziemniaczany ze śledziem w burakach, Ajlauf z kalafiorem, Krupniok w boczku z panczkrautem z ogórkami w miodzie.

III miejsce: The Piano Tychy, które przygotowało: Czarny pączek nadziewany kaszanką/puree z jabłka/chrust z boczku/sos rabarbarowy, Krem z żurku na zakwasie/pieczony czosnek/żółtko panierowane/karmelizowana cebula/puree z borowika/oliwa majerankowa/czips z krupów/boczek wędzony, Policzek z jelenia/panczkraut w ziołowej kruszonce/grzybowy demi-glace na dziczyźnie/smażony bób/karmelizowane marchewki/puree z pasternaku.

Gratulujemy zwycięzcom, a szczególnie Naszym Paniom z drużyny Rudzianki – Marta Pietrzak, Mariola Duda, Gabriela Dudek, Gabriela Marek, które zwyciężyły w kategorii amatorzy.

 Drużyna Rudzianki z Rud

W trakcie Festiwalu można było skosztować potraw przygotowanych przez restauracja znajdujące się na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”. Szlak powstał w 2012 r. jako jeden z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce. Członkiem Szlaku może być tylko ta restauracja, która uzyskała certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność. W menu restauracji Szlaku znajdziecie nie tylko dania kuchni śląskiej, ale i specjały beskidzkie, jurajskie, czy zagłębiowskie. Łącznie to ponad 100 dań regionalnych, których tradycyjny smak, jakość produktów i sposób przyrządzania jest zagwarantowana certyfikatem „Śląskie Smaki”.

 

W trakcie Festiwalu można było obejrzeć BITWĘ SMAKÓW – pokaz kulinarny oraz występy wokalistów MOKSiR Kuźnia Raciborska, koncert Joanny Kostki, koncert Abba Covers, występ muzyczno-kabaretowy Krzysztofa Respondka, a na zakończenie Koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.

{gallery}2019/slaskie_smaki16{/gallery}

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top