W dniu 01.04.2015 w ramach kampanii „Żyj smacznie i zdrowo” uczniowie kl. III a gimnazjum w Kuźni Raciborskiej wspólnie z wychowawczynią mgr Edytą Procek propagowali zasady zdrowego odżywiania, zachęcali do zdrowego gotowania i spożywania posiłków w rodzinnym gronie.
Z tej okazji została przygotowana ulotka, w której oprócz 10 zasad racjonalnego żywienia przedstawiono właściwości lecznicze ziół i przypraw. Młodzież przygotowała także scenkę przedstawiającą dobre i złe zachowanie przy stole. Uczniowie klas gimnazjalnych przygotowywali się do dzisiejszego wydarzenia już od listopada ucząc się technik kulinarnych, zasad zdrowego żywienia, poznawali smaki i aromaty domowych obiadów.
W sobotę 28.04.2015 młodzież wspólnie z nauczycielami i dyrekcją szkoły przygotowała śniadanie wielkanocne dla emerytowanych pracowników szkoły. W przedsięwzięciu udział wzięło około 40 zaproszonych gości, którzy zachwyceni byli zarówno pomysłem, jak i samym bogato nakrytym stołem wielkanocnym.
Koordynator akcji Sabina Chroboczek-Wierzchowska: „ Pragniemy wykorzystać atmosferę przedświąteczną i apelować do mieszkańców o pielęgnowanie tradycji i wspólne zasiadanie do stołu. Okazuje się bowiem, że w wielu rodzinach wzajemna komunikacja wykluczona jest rozmowami na odległość. Zasadne stają się obawy, że za niedługo rodzice w czasie posiłku otrzymają smsa od własnego dziecka, które siedzi obok przy stole, ponieważ nie będą potrafili ze sobą rozmawiać. Zależy nam, by młodzi ludzie w dobie rozwiniętych technik komunikacyjnych, gdzie na każdym kroku towarzyszy im telefon komórkowy i tablet zauważyli piękno świąt, poczuli atmosferę rodzinnych, wspólnych posiłków”.
Młodzież wyszła do nauczycieli z pomysłem happeningu promującego właściwe zachowania i zdrowe gotowanie, stąd też pojawiły się hasła: „Primaaprilisowe zdrowe gotowanie, niech cały rok z wami pozostanie”, czy też „ wspólne obiady promujemy, rozmowy z rodziną szanujemy”. Młodzi ludzie zachęcali także do używania w kuchni ziół i przypraw skandując” stosuj zioła, gdy gotujesz, wówczas zdrowia nie marnujesz”. W ten primaaprilisowy dzień największego psikusa sprawiła nam pogoda, która nas nie rozpieszczała i wszystkie scenki w terenie rozgrywane były w towarzyskie mocnego wiatru i niskiej temperatury. Jednak największą radość sprawiły gimnazjalistom wizyty w Przedszkolach, w których podczas spotkania przestrzegano najmłodszych mieszkańców miasta przed niewłaściwym zachowaniem przy stole, choć wszystkie maluchy zgodnie twierdziły, że komórki i tablety w jedzeniu im nie przeszkadzają. Uśmiech na twarzy wywoływała także świadomość najmłodszych w zakresie zdrowej żywności i szkodliwości fast foodów. Te spotkania będą wspominane przez długi czas, ponieważ towarzyszyła im przemiła atmosfera.
Edyta Procek, wychowawca klasy: „Uczniowie chętnie wzięli udział w tym wydarzeniu. Przygotowali transparenty, różne prezentacje i posiłki. W czasie zajęć artystycznych zwracałam uwagę na estetykę potraw i stołu. Prowadzone były także zajęcia dotyczące farbowania naturalnymi barwnikami jajek wielkanocnych i innych potraw. Zajęcia przygotowawcze sprawiły nam wszystkim wielką satysfakcję”.
W ramach akcji młodzież odwiedziła także Burmistrza Miast Kuźnia Raciborska inż. Pawła Machę przekazując życzenia świąteczne i zachęcając do życia w myśl hasła: „żyj smacznie i zdrowo”.
{gallery}zyj_smacznie_i_zdrowo{/gallery}